Min underbara vän Elin delar jag mycket med och några av dem sakerna är bland annat kärleken till hundar och hästar. Dessa forskningsundersökningar har hon tagit del av och jag kunde inte låta bli att vidarebefordra texterna och självklart nicka och hålla med.
Varsågoda, ett axplock:
Psykologiska effekter
Sällskapsdjur har viktiga psykologiska effekter på människor, oavsett om man är frisk eller sjuk, gammal eller ung. Djuren visar ofta tillgivenhet och kärlek till människorna vilket upplevs som mycket positivt.
Djur – viktiga under barndomen
Djur har stor betydelse för barns välbefinnande och utveckling. De flesta barn är intresserade av djur redan från början. Det är dock viktigt att värna om barnens starka känslor och se till att de inte tappar dem någonstans på vägen i utvecklingen mot vuxna samhällsmedborgare. Genom att få uppleva en nära kontakt med djur, ta ansvar för dem och uppleva glädjen i en ömsesidig vänskap och kärlek kommer barnen att bära med sig en erfarenhet som kan prägla dem för resten av livet, skriver Maria Folke-Fichtelius i sin bok Barn och djur. Barnens kontakter med djur innebär inte bara glada och roliga upplevelser. Det handlar också om svåra frågor om liv, död och etik.
Hästmänniskor mår bättre
Hästen erbjuder sin ryttare en nära kroppskontakt; den kroppsrörelse och rytm som ridningen utgör upplevs av många som mycket positiv och hästen kan uppfatta mycket fina signaler från sin ryttare, det kan nästan räcka med ryttarens tanke. Många ryttare fascineras också av det faktum att de kan få ett så stort och muskulöst djur att lyda minsta vink, även i hög fart. Många människor som rider, eller tränar hästarna från marken, känner att de mår bättre som individer och att deras förhållande till andra människor förbättras.
Stallet – ett andra hem
Att sköta en häst innebär ett stort ansvar som kräver kunskap, omsorg och uthållighet.
Samvaron med hästen är i de flesta fall mycket positiv och det är lätt att skapa kontakter med människor som har samma intresse. Många ridskolor blir som ett andra hem för många barn och ungdomar.
Natur och djur ger hög social stimulans
Natur och djur ger högre social stimulans än exempelvis kultur, datorer och TV-tittande. Människor som tillbringar en stor del av sin tid framför TV:n, vilket är vanligt bland äldre och vissa unga, riskerar att bli socialt, psykiskt och fysiskt understimulerade och passiviserade, vilket kan leda till sjukdomar.